Moussaka is een soort Griekse lasagne met aubergine en aardappel. Het ideale gerecht voor een diner met gasten, je maakt zeker indruk! Mijn schoonouders kwamen eten en het leek mij leuk om een authentiek gerecht te maken. Bovendien vroeg een vriendin of ik een recept had van Moussaka, dus bij deze Claire! Het is wel veel werk, maar dan heb je ook wat.
Ingrediënten
voor 4 personen
500 gram rundergehakt
500 gram aardappelschijfjes
2 aubergines
400 gram tomatenblokjes
140 gram tomatenpuree
150 gram geraspte kaas
2 uien
3 knoflooktenen
2 piment korrels
1 el kaneel
1 el oregano
2 laurierbladen
zout, peper
voor de bechamelsaus:
50 gram roomboter
50 gram bloem
600 ml melk
1 tl nootmuskaat
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en knoflook fijn, fruit dit in 2 el olijfolie aan voor 4-5 minuten tot deze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak deze rul. Doe tijdens het bakken de kruiden er bij; kaneel, piment, oregano. zout en peper. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze 3 minuten.
2. Doe de tomatenblokjes bij het gehaktmengsel en de laurierbladen. Laat dit voor minimaal 30 minuten pruttelen op laag vuur.
3. Snij de aubergines in de lengte in dunne plakken, doe een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine aan beide kant aan tot ze een beetje bruin en slapper zijn.
4. Maak vervolgens de bechamelsaus. Smelt de boter in de pan, voeg de bloem toe en laat 2 minuten bakken door continue te roeren. Voeg in kleine delen de melk toe zodat het goed opgenomen wordt. Blijf roeren tot het ongeveer de dikte van vla bereikt. Voeg de nootmuskaat toe en wat zout. Doe 1 soeplepel van de saus bij het gehaktmengsel en roer goed door.
5. Bouw nu de Griekse lasagne op in een grote ovenschaal of braadpan. Start met het gehaktmengsel, vervolgens de aubergines, dan de aardappelschijfjes en tot slot de bechamelsaus. Besprenkel met geraspte kaas en bak in de oven voor 40 minuten. Als de kaas te bruin wordt kun je deze tussendoor afdekken met aluminiumfolie.
Lekker ite!
Reactie plaatsen
Reacties