Aardappelgratin is een klassiek Frans bijgerecht. Het is eenvoudig te maken en je kunt het van te voren al klaarzetten zodat je op de avond zelf weinig werk hebt. Wanneer je voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt is het helemaal simpel maar uiteraard kun je ook verse aardappelen gebruiken, verleng de tijd in de oven dan met 10 minuten.
Ingrediënten
voor 4 personen
700 gram aardappelschijfjes
400 ml kookroom
2 knoflooktenen
100 gram geraspte kaas
1 tl mosterd
nootmuskaat
zout, peper
olijfolie
optioneel: bieslook of peterselie voor de garnering
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Vet een ovenschaal (rond of rechthoekige) in met olijfolie. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
3. Pers de knoflook of snij deze heel fijn. Mix de kookroom met de mosterd, een snuf nootmuskaat en de knoflook en giet deze gelijkmatig over de aardappelschijfjes. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi dit vervolgens met de geraspte kaas.
4. Bak de gratin in 30 minuten goudbruin, mocht je verse aardappelen gebruiken dan is de baktijd 10 á 15 minuten langer. Wordt de bovenkant te bruin? Bedek de ovenschaal dan met aluminiumfolie voor de laatste minuten. Garneer de gratin met bieslook of peterselie.
Lekker ite!
Reactie plaatsen
Reacties