Blauwe hap

Gepubliceerd op 5 september 2019 om 19:22

De term blauwe hap betekend Indisch eten. Over de oorsprong van de term zijn verschillende verhalen te vinden. Sommigen zeggen dat het verwijst naar de blauwe pigmentvlek die de Indonesiërs bij de geboorte vaak hebben. Het andere verhaal is dat er iedere woensdag op de schepen van de Koninklijke Marine een Indische rijsttafel werd geserveerd. In marinejargon werd dit de blauwe hap genoemd. Deze traditie was al in 1816 toen de schepen van de Koninklijke Marine in het toenmalig Nederlands-Indië waren gestationeerd. Hoe dan ook, ik ben gek op Indisch eten en dit is één van mijn favoriete recepten!

Ingrediënten:

voor 2 personen

350 gram kipfilet

2 grote uien

2 rode paprika's

champignons

rijst

optioneel: komkommer

marinade:
3 el bruine bastardsuiker

2 el zonnebloemolie

1 runderbouillonblokje

5 el ketjap manis (liefst merk A, verkrijgbaar bij toko of jumbo)

2 el ketchup

1 á 2 el sambal oelek

2 el pindakaas

benodigdheden:
braadzak en ovenschaal

 

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom, verkruimel hierbij het bouillonblokje en roer alles door.

3. Snij de ui, paprika, champignons en kipfilet in stukjes.

4. Meng de groenten en kip in de mengkom bij de marinade, wanneer dit niet past meng dit dan heel voorzichtig in de braadzak.

5. Leg de braadzak in de ovenschaal en verspreid alles zodat het goed verdeeld gaar wordt, prik met een vork een paar gaatjes in de bovenkant zodat het vocht wat kan verdampen.

6. Plaats de ovenschaal gedurende 75 minuten in de oven.

7. Kook in de laatste 10 minuten de rijst volgens de verpakking.

8. Als de blauwe hap uit de oven nog te dun is doe het dan in een grote wok op hoog vuur en laat het indikken.

9. Serveer de blauwe hap met de rijst en evt. plakjes komkommer.

 

Selamat Makan!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.